1. Hur länge efter flytten bör jag vänta innan jag låter stämma mitt piano?
    Tyvärr finns det inget generellt svar på denna fråga, men jag kan ge dig några typiska exempel:
  • Pianot har tidigare stämts regelbundet (minst en gång per år) och servats: i detta fall skulle jag ge pianot cirka 3-4 veckor för att acklimatisera sig i det nya hemmet.
  • pianot har inte stämts på länge (ca 2-5 år) och har bara förlorat en måttlig mängd tonhöjd (2-5 Hertz): i detta fall rekommenderar jag att stämma instrumentet två gånger. En första grovstämning kan göras några dagar efter inflyttningen. Finstämningen följer ca 3 veckor senare. Med bra instrument är det också möjligt att utföra två stämningar på samma da. De betydligt bättre resultaten uppnås dock med den första varianten.
  • pianot har inte stämts på mycket länge (mer än 8 år) och har förlorat en hel del tonhöjd (mer än 5 Hertz): i detta fall krävs förmodligen tre stämningar tills instrumentet är någorlunda stämt. Mer information kan dock endast ges efter en inspektion på plats.

2. Hur ofta ska man stämma ett piano?
Minst en gång per år. Om intervallen är längre blir instrumentet snabbare ostämt. Pianostämmaren kommer också att kontrollera om det behövs reparationer och justeringar vid varje stämning. Detta är viktigt för ett långt och välklingande pianoliv.